Zima je tradičně obdobím nejen šál a čepic, ale také (jak jistě každý, kdo nosí brýle, ví), obdobím věčně zamlžených brýlí. Čím nižší teplota venku je, tím více se brýle hlásí o slovo vždycky, když vtrhneme někam do tepla. Jak to udělat, abychom si nošení brýlí užívali a netrápili se jejich věčným zamlžováním?
Zamlžování brýlí – proč k němu dochází?
Zamlžování brýlí je fyzikální jev, ke kterému dochází nejčastěji při přechodu z chladu do tepla, pití horkých nápojů či sportovních aktivitách (plavecké brýle, cyklistické brýle…). Na povrchu brýlové čočky se při vystavení výraznému teplotnímu rozdílu vysráží vodní pára, což pociťujeme jako zamlžení. Trvá určitou dobu, než se brýlová čočka přizpůsobí nové teplotě okolí a brýle jsou opět jasné.
Jak se zamlžování brýlí vyvarovat?
Řada výrobců se snaží fyzikální jevy ošálit a vyvíjí povrchové úpravy brýlových skel, které by zamlžování brýlí zamezily. Vybrat si můžete z řady protizamlžovacích sprejů či napuštěných hadříků, k dostání jsou jak v e-shopech, tak běžných optikách.
Zatím nejúčinnější metodou je však kombinace napuštěného hadříku a speciální brýlové čočky. Taková brýlová čočka získává už při výrobě povrchové úpravy, které se napuštěným hadříkem aktivují. Navíc u ní můžete očekávat další jiné výhody, které výrobci prémiových brýlových čoček nabízejí – ochrana před UV zářením, eliminace odlesků či vyšší odolnost proti poškrábání.